Space1
Space2
Space3
space4 HTML tutorial

Το τοπικό θεατρικό δρώμενο «Πανάρατος» στην Αμφιλοχία







Ξεχωριστή θέση, εδώ και πολλά χρόνια, κατέχει το λαϊκό δρώμενο «Πανάρατος» του Γεωργίου Χορτάτση, που παίζονταν παλαιότερα την Κυριακή της Τυρινής στις γειτονιές της Αμφιλοχίας.

Επί σειρά ετών, ομάδα ερασιτεχνών ηθοποιών του Π.Κ.Α. γυρίζει σε όλες τις γειτονιές της πόλης και καταλήγει στην κεντρική πλατεία, παριστάνοντας ως λαϊκό θέατρο το παραδοσιακό δρώμενο.
Ο «Πανάρατος» αποτελεί μια συντομευμένη διασκευή της «Ερωφίλης», που αναφέρεται στην τραγική ιστορία δύο νέων ανθρώπων, που αγαπήθηκαν, αλλά βρήκαν πολλά εμπόδια στην πορεία τους. Τα πρόσωπα που αποτελούν το έργο είναι:

1. Βασιλιάς: γέρος, ντυμένος με φουστανέλες πολύτιμες, με μπότες και γκέτες.
2. Πανάρατος: νέος, πιο ομορφοντυμένος.
3. Βασιλοπούλα: νέα, ντυμένη με στολή Αμαλίας.
4. Σύμβουλος: μυστικός σύμβουλος του βασιλιά.
5. Στρατηγός: νέος, φίλος του Πανάρατου.
6. Τρισκατάρατος: φίλος του βασιλιά, ευνοούμενος της βασιλοπούλας,
Είναι ντυμένος με μαύρα και έχει κέρατα.
7. Χάρος: ντυμένος με φόρεμα μακρύ, κόκκινο, με μπότες και περικεφαλαία ψηλή. Κρατεί σπαθί. Είναι στη μέση του ζωσμένος με κουδούνια.
8. Καρποφόρος: νέος, με ύφος αιμοβόρο. Δεν χορεύει, μόνο παρακολουθεί σοβαρός.
9. Υπηρεσία: γριά, ντυμένη σαν υπηρέτρια.
10. 1ος και 2ος Στρατιώτης: πρόσωπα βουβά.
Όλοι γενικά είναι ντυμένοι με φουστανέλες και φορούν περικεφαλαία.
Τις παλαιότερες εποχές, πλήθος κόσμου παρακολουθούσαν τον «Πανάρατο» να περιδιαβαίνει τις γειτονιές της πόλης, όπως αποδεικνύουν και οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες, από την τελευταία Κυριακή της Τυρινής, της 3ης Μαρτίου 1957:
Η βασιλοπούλα πηγαίνει προς το βασιλιά, ενώ ο χάρος την ακολουθεί. Διακρίνεται στο βάθος η υπηρέτρια με ένα καλάθι στο χέρι, που χρησίμευε στην περισυλλογή των δώρων και των
χρημάτων, που προσφέρονταν από τους κατοίκους στους ερασιτέχνες ηθοποιούς.
Το έθιμο του «Πανάρατου» αναβιώνει στην Αμφιλοχία τα τελευταία χρόνια, στην προσπάθεια που γίνεται, για ανακίνηση παμπάλαιων εθίμων και παραδόσεων, που χάνονται μέσα στο χρόνο και συνθέτουν κομμάτια της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής…
Απόσπασμα απο το υπό συγγραφή αφιέρωμα του ΠΚΑ: «1978 – 2018, 40 χρόνια Πολιτιστικό Κέντρο Αμφιλοχίας, 40 χρόνια προσφοράς στον Πολιτισμό».

Εθελοντική Ομάδα Αμφιλοχίας

Δημοσίευση σχολίου

Ολα τα σχόλια εμφανίζονται μετά την έγκριση του διαχειριστή.Μπορείτε να σχολιάσετε κόσμια για όποιο θέμα σας ενδιαφέρει αλλά κανένα μήνυμα με προσβλητικό, ακατάλληλο ή εκ του πονηρού περιεχόμενο δεν θα εμφανιστεί.

[blogger][facebook]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.