Space1
Space2
Space3
space4 HTML tutorial

Αφιέρωμα στον Αγιο Θωμά Εμπεσού



Είναι αλήθεια πώς όλα αυτά τα χρόνια έχω γνωρίσει αρκετά μπορώ να πω τα μέρη μας ή μάλλον έτσι πίστευα μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον, που προσωπικοί μου λόγοι με έφεραν σε ένα μοναστήρι εξαιρετικής ομορφιάς, αρχιτεκτονικής αλλά και θρησκευτικής κατάνυξης.
Στον Άγιο Θωμά Εμπεσού.
Χτισμένο στις αρχές του 18ο αιώνα από τον Καπετάν Σταθά Αρματολό του Βάλτου.
Με την πρώτη ματιά καθώς αντικρίζεις το επιβλητικό καμπαναριό χτισμένο στις αρχές του 19ου αιώνα καταλαβαίνεις ότι εισέρχεσαι σε ένα χώρο ξεχωριστής αισθητικής και Θρησκευτικής κατάνυξης.
Όταν εισέρχεσαι στον προαύλιο χώρο του Ναού διαισθάνεσαι ότι πλησιάζεις ένα Ναό ξεχωριστής αισθητικής, θρησκευτικής και Λαογραφικής ιδιαιτερότητας.
Πετρόχτιστος τρίκλιτος Ναός με οκταγωνικό τρούλο και εξωτερικούς χώρους όμορφα δομημένους δεξιά και αριστερά του καμπαναριού για τις ανάγκες των θρησκευτικών εκδηλώσεων των Πιστών και επισκεπτών του Μοναστηριού.
Αφού διασχίσεις τα λίγα μέτρα του προαύλιου χώρου μέχρι την είσοδο του Ναού και εισερχόμενος σε Αυτόν είναι η στιγμή του θαυμασμού και της Μεγαλοπρέπειας του εσωτερικού χώρου και του Μεγαλείου αυτού του Μοναστηριού.
Πάντα με κριτήριο τα δικά μου θέλω τα δικά μου Πιστεύω και με γνώμονα τον δικό μου Θρησκευτικό Κόσμο με εξέπληξε.
Ένας χώρος μικρός μα συνάμα πανέμορφος σου επιβάλει την ταπεινότητα και την σεμνότητα υπενθυμίζοντάς σου πώς κάποια πράγματα στην ζωή μας είναι τόσο μικρά στο βλέμμα μα τόσο τεράστια στην ψυχή σου.
Χώρος ζεστός ,θρησκευτικά πλήρεις μα και ιδανικός για μια δική σου συνάντηση με τη Θεία Χάρη που απλόχερα σου δίνεται ατενίζοντας νοερά την πορεία ανά τους αιώνες των Ανθρώπων που αφιέρωσαν την Ζωή τους στην Πίστη και στην Εκκλησία και που η ίδια η Εκκλησία τους Αγιοποίησε.
Είναι χώρος συνάντησης επίσης με τον εαυτό μας και την δική μας πορεία δίνοντάς μας την ευκαιρία και το περιβάλλον να κάνουμε αυτοκριτική ζητώντας την Θεία Ευλογία που απλόχερα δίνεται σε τούτον τον χώρο.
Εξερχόμενος του Ναού δεν διανοείσαι να μην επισκεφθείς το ¨ΑΓΝΑΝΤΕΜΑ ΤΟΥ ΚΑΠΕΤΑΝ ΣΤΑΘΑ» πάνω από την σπηλιά που λέγεται ότι βρέθηκε η εικόνα του Αγίου Θωμά ,με την πανοραμική θέα αγναντεύοντας όλον τον χώρο μέχρι κάτω στα άλλα χωριά του Βάλτου.
Βρισκόμενος ανάμεσα στο Μητσέλι την Καλάνα και το Μακρυνόρος και δίπλα στον Ίναχο ποταμό δεν έχεις πολλά περιθώρια να μην θαυμάσεις, εμπνευστείς και απορροφηθείς από το φανταστικό τοπίο.
Κάνοντας τον σταυρό μας και κλείνοντας αυτό το μικρό αφιέρωμα εκ μέρους μας σε αυτόν τον υπέροχο Θρησκευτικό χώρο και σημείο αναφοράς των απανταχού Εμπεσιωτών θέλω να σας συστήσω και να σας προτείνω να επισκεφτείτε αυτόν τον μοναδικό χώρο και να είστε βέβαιοι ότι η Θεία Χάρη του, θα σας ανταμείψει με ψυχική ισορροπία και εσωτερική γαλήνη που στις μέρες μας έχουμε τόσο ανάγκη.

Σας ευχαριστώ πολύ



































Δημοσίευση σχολίου

Ολα τα σχόλια εμφανίζονται μετά την έγκριση του διαχειριστή.Μπορείτε να σχολιάσετε κόσμια για όποιο θέμα σας ενδιαφέρει αλλά κανένα μήνυμα με προσβλητικό, ακατάλληλο ή εκ του πονηρού περιεχόμενο δεν θα εμφανιστεί.

[blogger][facebook]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.